top of page

Higiena

Atnaujinta: 2023-01-30

Mums yra įprasta pasirūpinti savo fizinio kūno higiena: mes prausiamės, valome dantis, keičiame drabužius ir t.t. O kokia mūsų energetinio kūno higiena?



Taip, energetinio. Ir nėra čia jokios mistikos, nes mokslas ir medicina taip pat pripažįsta žmogaus energetinio kūno egzistavimą. Tad kaip mes palaikome švarą energetiniame lygmenyje ir kodėl svarbu apie tai susimąstyti?


Pirmasis apie tai, kad psichologinės problemos „išderina ir užteršia“ žmogaus kūną, 20 a. pirmojoje pusėje prabilo psichoanalitikas Z. Froidas. Pasak jo, žmogaus minčių, mąstymo ir kūno „nesutarimų” padarinys – psichosomatinės ligos.


Nuolatinė emocinė įtampa, nerimas, baimė, ilgalaikis stresas, neapykanta, pyktis ir chroniškas nuovargis - ir yra pagrindiniai mūsų energetinių kūnų teršėjai.


Kaip su tuo tvarkytis? Yra begalė efektyvių ir labai paprastų būdų, praktikų ir metodikų. Išvardinsiu keletą: sąmoningas kvėpavimas, joga, meditacija, šokis, dainavimas, pasivaikščiojimas miške, pasisėdėjimas prie laužo, išsimaudymas tekančiame vandenyje ir panašiai. Kiekvienas atranda sau tinkamiausią. Tačiau daugumos kūno ir proto atpalaidavimo praktikų pagrindas ir yra kvėpavimas bei judesys.


Dar 1928 m., filosofas, rašytojas, publicistas ir dramaturgas Vydūnas savo knygoje „Sveikata, jaunumas ir grožė” rašė: „Judesys ir kvėpavimas yra kūno patvaros pagrindas”.


Tad nedelskite ir nelaukite kol kūnas pats jus sustabdys – atraskite laiko savo fizinio ir energetinio kūno higienai. Lai judesys ir kvėpavimas tampa neatsiejama jūsų gyvenimo dalis.


15 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page